Wat is een EAN 13?

EAN 13

Wat is een EAN 13?

Als je wel eens in een winkel bent geweest, heb je vast wel eens een product gezien met een barcode. Dit is meestal een EAN-code. Maar wat is een EAN 13 precies?

Definitie van EAN 13

EAN staat voor European Article Numbering en is een standaard voor het identificeren van producten. Een EAN 13 is een specifieke code die bestaat uit 13 cijfers en wordt gebruikt om een product te identificeren. Elk product heeft zijn eigen EAN 13-code.

Structuur van EAN 13

De EAN 13-code bestaat uit drie delen:

  1. Het landnummer: de eerste 3 cijfers geven aan in welk land het product is geregistreerd. Bijvoorbeeld, 871 is het landnummer van Nederland.
  2. Het fabrikantnummer: de volgende 4 cijfers geven aan welke fabrikant het product heeft gemaakt.
  3. Het productnummer: de laatste 6 cijfers geven aan om welk specifieke product het gaat.

Waarom is EAN 13 belangrijk?

EAN 13-codes zijn belangrijk omdat ze zorgen voor een gestandaardiseerde manier van het identificeren van producten. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijker voor winkels om producten te scannen en te registreren in hun voorraadsysteem. Daarnaast maakt het voor consumenten het makkelijker om prijzen en informatie over een product te vinden.

Geschiedenis van EAN

De geschiedenis van EAN gaat terug tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Destijds waren er verschillende systemen voor het identificeren van producten, waardoor er veel verwarring was. In 1976 werd de EAN-standaard geïntroduceerd als een manier om deze verwarring op te lossen. Sindsdien is het systeem verder ontwikkeld en wordt het wereldwijd gebruikt.

Hoe wordt een EAN 13 gemaakt?

Het maken van een EAN 13-code is relatief eenvoudig. Er zijn verschillende websites waar je een EAN 13-code kunt genereren, zoals bijvoorbeeld ean13-barcode-generator.com. Deze websites vragen meestal om de eerste 12 cijfers van de code en genereren vervolgens automatisch de laatste cijfer, de checksum.

Checksum

De checksum is een wiskundige berekening die wordt gebruikt om te controleren of de EAN 13-code geldig is. Het is gebaseerd op de andere 12 cijfers van de code en zorgt ervoor dat het onwaarschijnlijk is dat er twee producten zijn met dezelfde EAN 13-code.

Waar worden EAN 13-codes gebruikt?

EAN 13-codes worden gebruikt in verschillende sectoren, zoals de retail en de voedingsmiddelenindustrie. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt op producten in de supermarkt, maar ook op boeken, medicijnen en andere producten.

Verschillende soorten EAN-codes

Er zijn verschillende soorten EAN-codes, waaronder EAN 8 en UPC. EAN 8-codes zijn korter dan EAN 13-codes en worden gebruikt voor producten met een kleinere omvang. UPC-codes worden voornamelijk in de Verenigde Staten gebruikt en hebben een vergelijkbare structuur als EAN 13-codes.

Hoe kan ik een EAN 13-code krijgen voor mijn product?

Als je een product hebt en een EAN 13-code nodig hebt, zijn er verschillende manieren om er een te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een EAN-code kopen van GS1, de organisatie die verantwoordelijk is voor het toewijzen van EAN-codes. Het is echter ook mogelijk om een EAN-code te huren of te gebruiken van een andere organisatie of leverancier.

Veelgestelde vragen over EAN 13

1. Moet ik een EAN 13-code hebben voor mijn product?

Het hebben van een EAN 13-code is niet verplicht, maar het kan wel handig zijn voor het identificeren en registeren van je product. Bovendien hebben veel retailers en webshops EAN-codes nodig om je product te kunnen verkopen.

2. Kan ik mijn eigen EAN 13-code maken?

Het is niet aan te raden om zelf een EAN 13-code te maken, omdat dit tot verwarring kan leiden. Het is beter om een code te kopen of huren van een betrouwbare organisatie.

3. Is een EAN 13-code uniek voor elk product?

Ja, elke EAN 13-code is uniek en wordt slechts één keer toegewezen aan een specifiek product.

4. Kan ik een EAN 13-code gebruiken voor verschillende producten?

Nee, elke EAN 13-code is slechts bedoeld voor één specifiek product. Als je meerdere producten hebt, heb je dus ook meerdere EAN-codes nodig.

5. Kan ik mijn EAN 13-code gebruiken in het buitenland?

Ja, EAN-codes worden wereldwijd gebruikt en zijn herkenbaar voor verschillende systemen en scanners.

6. Is een EAN 13-code hetzelfde als een streepjescode?

Ja, een EAN 13-code is een specifieke vorm van een streepjescode en wordt gebruikt om een product te identificeren.

Conclusie

EAN 13-codes zijn een gestandaardiseerde manier om producten te identificeren en worden wereldwijd gebruikt. Het hebben van een EAN 13-code kan handig zijn voor het registreren en verkopen van je product. Er zijn verschillende manieren om een EAN 13-code te verkrijgen, maar het is belangrijk om te zorgen dat je code betrouwbaar is en niet tot verwarring leidt.